VEGALITE - veganská / vegetariánská restaurace a bar
Restaurace
OTEVÍRACÍ DOBA KUCHYNĚ:
PO-PÁ 11:00 - 21:00
SO-NE 16:00 - 21:00
DENNÍ MENU:
PO-PÁ 11:00 - 14:00
OTEVÍRACÍ DOBA BARU:
PO-ČT 11:00 - 01:00
PA 11:00 - 02:00
SO 16:00 - 02:00
NE 16:00 - 01:00
VEGALITE (čti vegalite) – nový brněnský prostor otevřený pro prezentaci svobodných myšlenek obohacený o poměrně solidní výběr alkoholických i nealkoholických nápojů a především ozdoben veganskou a vegetariánskou směsici pokrmů.
Původní myšlenkou bylo v Brně nalézt objekt větších rozměrů, kde by se mohly pořádat akce pro cca 200 lidí, aniž bychom rušili naše spoluobčany. Museli jsme se nicméně spokojit s variantou B – tj. kapacita 100 návštěvníků, za to však s neomezenou možností realizace nejrůznějších kulturních událostí až do ranních hodin. Naše snaha přinesla ovoce – skloubení restaurace a večerního klubu VEGALITE.
Po sestupu po schodišti do prostor VEGALITE na Vás čekají dvě místnosti, z nichž jedna kuřácká a druhá nekuřácká, které se vyznačují oranžovými zdmi, dřevěným obložením a především krásným mozaikovým barem se starodávnou skříní, z níž sálá charisma perfektní práce našich předků.
Bezmasá kuchyně pro nás byla samozřejmostí, a proto jsme se dohodli nejen na sestavení bohatého jídelního lístku, ale také na servírování trojího druhu menu od pondělka až do pátku. Na čepu u nás najdete čtyři druhy piva z dílny svijanského pivovaru a to: světlou 11°, řezanou 12° a světlou i tmavou 13°, vše tlačené směsným plynem, který zvyšuje kvalitu samotného nápoje. Nesmíme opomenout točenou kofolu a fair trade kávu.
Proč VEGALITE? Slovo „égalité“ jsme si vypůjčili z francouzštiny a v překladu znamená rovnost, vyrovnanost, či chcete-li, rovnoměrnost. Před přírodou jsme si rovni a doufáme, že na stejném principu bude fungovat i náš/Váš podnik. Samotné „V“ v názvu pak už jen podtrhuje orientaci naší „vege“ vývařovny.
Sklepní prostory domu na rušné brněnské ulici Cejl s číslem popisným 43 jsou Vám otevřeny téměř neomezeně. Můžete u nás bezplatně pořádat koncerty, parties, výstavy, přednášky, mítinky apod. K dispozici je Vám i poměrně slušné technické zázemí, které rádi zapůjčíme. Jedinou podmínkou z naší strany je informovat nás o vaší akci s dostatečným předstihem a nepopírat myšlenku rovnosti.
Pokud Vás idea s názvem VEGALITE zaujala, rádi Vás uvidíme a obsloužíme.
Vaše VEGALITE
Nabídka jídel
Polévky
dle denní nabídky …………………………………………………………………………………… 20
víkendová nabídka:
Česneková s opraženým chlebem – V ……………………………………………………… 25
Kroupová – V ………………………………………………………………………………………….. 25
Hlavní jídla
Klaso
Grilované klaso s nakládaným ovocem – V ……………………………………………… 70
Klaso s mexickou omáčkou - V ………………………………………………………………… 70
Robi
Robi karbenátky (4 ks) – V ……………………………………………………………………… 50
Robi kung-pao se sójovými oříšky – V ……………………………………………………. 70
Robi řízek - V ………………………………………………………………………………………… 50
Robi steak na cibuli a pepři – V …….……………………………………………………….. 50
Sója a tofu
Marinované sójové plátky v hořčici, česneku a majoránce - V ……………… 60
Sezamové tofu kostky – V ……………………………………………………………………… 70
Sójová směs „VÉGALITÉ“ v bramboráku – V ……………………………………….…. 100
Sójové karbenátky (3 ks) – V …………………………………………………………………. 50
Sójový „ďábel“ – V ………………….…………………………………………………………….. 70
Sójové řízečky – V …………………….…………………………………………………………. 50
Smažený uzený tempeh se zelím – V …………………………………………………….. 75
Tortilla plněná tofu a zeleninovou směsí – V …………………………………………. 80
Veganský špíz (tofu, cherry rajčata, žampiony, paprika, cibule) – V ........ 80
Zeleninové tofu na pivě – V ………………………………………………………………….. 80
Zelenina
Lilek na kari - V …………………………………………………………………………………… 60
Provensálský lilek s česnekem – V ………………………………………………………… 60
Smažená brokolice – V ………………………………………………………………………… 60
Smažené žampiony - V ………………………………………………………………………… 60
Smažený květák – V ……………………………………………………………………………. 60
Zapečené brambory se zeleninou a sýrem ………………………………………….. 70
Zeleninový kuskus – V …………………………………………………………………………. 70
Zeleninové rizoto - V …………………………………………………………………………… 70
Luštěniny a obiloviny
Mexické fazole – V ……………………………………………………………………………… 50
Ovesné karbenátky (3 ks) – V ……………………………………………………………… 60
Zapékaný seitan se sýrem, rajčetem a bazalkou ………………………………… 80
Sýry
Smažená niva ……………………………………………………………………………………… 60
Smažené olomoucké tvarůžky (5 ks) ……………………………………………….….. 60
Smažený eidam ………………………………………………………………………………….. 60
Smažený hermelín ……………………………………………………………………………… 60
Těstoviny
Smetanové nudle s fazolkami a hráškem ……………….…………………………… 70
Špagety s rajčaty a chilli – V ……………………………………………………………….. 70
Špenátové vrtulky s koriandrem - V ………………………………………………….... 70
Barevné těstoviny s ořechy, smetanou, česnekem a houbami ……………. 80
Thajské nudle – V ……………………………………………………………………..………… 70
Vaří malý hlad…
Topinka „Tvarůžkové veselí“ (syrečky, cibule, paprika, pivo)…………………. 50
Topinka „Cejl“ (ostrá topinka s lečem a sójou) - V…………………………………. 50
Topinka se třemi druhy sýra (eidam, tvarůžky, niva) …………………………….. 60
Veganský párek (2 ks), hořčice, kečup – V ……………………..…………………….. 40
Sójové „opékánky“ na majoránce a česneku – V …………………..……………… 50
Saláty
Ledový s kukuřicí a smetanou ………………………………………………………………. 40
Ledový s olivami a nivou ………………………………………………………………………. 40
Zelný s kukuřicí – V ………………………………………………………………………………. 30
Naložili jsme…
Klaso utopenec, pečivo – V ………………………………………………………………….. 40
Nakládaný hermelín, pečivo ………………………………………………………………… 45
Přílohy
Pečivo ……………………………………………………………………………………………..….. 5
Smažené čínské nudle ………………………………………………………………………… 20
Brambory ……………………………………………………………………………………………. 20
Hranolky ……………………….……………………………………………………………………. 20
Opékané bramborové plátky …………………………………………………………….. 25
Opékané bramborové plátky na česneku s oreganem……………………… 30
Rýže …………………………………………………………………………………………………… 20
Krokety………………………………………………………………………………………………. 25
Kečup, tatarka, hořčice ……………………………………………………………………… 7
· jídlo s sebou do krabičky + 5
· příplatek za poloviční porci + 10
· v naší kuchyni nepoužíváme vejce (veškeré obaly jsou na bázi vody, mouky a strouhanky)
· pokrmy označené symbolem „V“ jsou připraveny čistě vegansky
Slovníček
KLASO je potravina vyrobená z pšeničné bílkoviny a lněného semínka. Je velmi vhodná pro diabetiky díky nízkému obsahu sacharidů a tuků.
ROBI je tepelně opracovaný polotovar určený k dalšímu zpracování v kuchyni. Vyrábí se ze směsi obilných bílkovin a řepy.
TOFU je vyráběno srážením sójového mléka. Je běžně považováno za sojový sýr.
TEMPEH (nebo také tempe) je potravinový produkt, který je tvořen sójou a vzniká během fermentačního procesu. Stejně jako tofu je vyráběn ze sójových bobů. Je ovšem zcela odlišný po stránce svého nutričního složení a struktury. Díky fermentaci získává nejen vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů, ale také intenzivnější aroma. Obsahuje všechny vitamíny řady B.
SEITAN je ručně vyroben z pšeničné mouky, ochucen sójovou omáčkou, zeleninou a kořením.
TAGLIATELLE jsou širší dlouhé italské nudle.